Mediswiss Egészségcentrum

Hívjon minket

Segítünk Önnek és Magzatjának lélektani oldalról felkészülni
a születésre-szülésre!


 

Dr. Szende Katalin

Gyermekgyógyász

Neonatológus

Anya-magzat kapcsolatanalízis terapeuta

Munkahely: Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztálya

Miért fontos az Anya-magzat kapcsolatanalízis?

Az anya-magzat kapcsolatanalízis preventív és terápiás módszer. Feladata, hogy támogassa az anyát a várandósságával kapcsolatos esetleges konfliktusai, problematikus viszonyai rendezésében. Segítse felvenni, fejleszteni, harmonizálni születendő gyermekével, méhével meglévő, természetes kapcsolatát, lélektani oldalról felkészítse mind a magzatot, mind az anyát a születésre – szülésre.

A módszer lényege

Segíti az anyát az anyává érés folyamatában, a magzatot lelki működésének kibontakozásában. Csökkentheti a szülészeti komplikációk valószínűségét azzal, hogy időt és teret ad a gyermekvárással, szüléssel és szülővé válással kapcsolatos érzelmi problémák és tudattalan szorongások feldolgozására. Gyógyító élményt nyújthat a várandós szülő saját gyermekkorából származó hiányaira. Lehetőséget kínál a generációkon átöröklődő minta megtörésére azáltal, hogy a tudattalan konfliktusokat és újraéledő problémákat a várandósok feldolgozzák a terápiában, ahelyett, hogy újra lejátszanák a következő nemzedékkel. Az anya-magzat kapcsolatanalízis célja a magzat harmonikus fejlődésének segítése, az anya és gyermeke felkészítése a szülésre, valamint a megszületés utáni egymásra hangolódás, kötődés elmélyítése.

A módszer felhasználási területei:

·         a magzattal való kapcsolat elmélyítése

·         a várandóssággal, szüléssel kapcsolatos esetleges bűntudat, félelmek, pszichés problémák (nem tervezett gyermek, meddőségi kezelést követő terhesség, a családi történetben szülés körüli komplikáció, borderline zavarok, neurotikus védekezés, pszichiátriai előzmények, stb.)

·         a várandós családi kapcsolatrendszerében fennálló zavarok (életesemények: gyász, kilakoltatás, anyagi – társadalmi tényezők, érzelmi támogatottság hiánya)

·         a terhesség folyamán fellépő funkcionális zavarok: vérzések, görcsök, méhlepény sorvadása, fejlődési retardáció, fenyegető koraszülés (az anya fizikai állapota, drog, táplálkozási zavar, fogyatékosság, betegségek)

·         a várandós nő nemcsak saját negatív érzelmei, hanem az anyja és esetleg korábbi generációk által továbbadott negatív élményeinek hatásai

·         a várandós születendő gyermekével kapcsolatos problémáinak felismerése, a gyermek elutasításához vagy nem kívánt voltához kapcsolódó lelkiismereti problémák

·         előző perinatális veszteségek, ill. a várandósság alatt egyéb fel nem dolgozott veszteségek.

Ha szeretne részt venni Anya-magzat kapcsolatanalízisen, hívjon
most! +36 (20) 8250032